Blog

Het Sinterklaasspel

Het Sinterklaasspel

Chocoletters eten, oneindig veel pepernoten snoepen, wortels in je schoen (en de dag erna hutspot eten) en natuurlijk (heel veel) liedjes zingen.
Als je het mij vraagt is Sinterklaas het leukste feest van het jaar. Het plezier, de fantasie en héél veel cadeautjes maken het ieder jaar een periode om naar uit te kijken. En natuurlijk mag een superleuk Sinterklaasspel daar niet aan ontbreken.

 

Sinterklaasspel?

Dat ik graag creatief bezig ben en uiteenlopende ideeën bedenk is geen verrassing als je wat rondklikt en heen en weer scrollt op deze site. Wellicht ben je ook het Babyshowerspel tegengekomen. Een spel dat ik voor de babyshower van een vriendin bedacht heb maar pas een jaar of drie daarna een blog over schreef.

Na het online plaatsen van dat blog bleven de verzoeken voor het spel achter elkaar binnenkomen. Een verrassing die ik niet had verwacht en nog steeds, iedere keer dat ik een bestelling ontvang, blij van word.

Na dat succes en het plezier dat ik zelf ervaar wanneer Sinterklaas in het land is, ben ik gaan broeden op een nieuw, leuk, niet te ingewikkeld (want het moet leuk zijn voor jong en oud) Sinterklaasspel.

 

Kaartspel

Het moest een kaartspel worden. Er mocht absoluut geen dobbelsteen in voorkomen, want voor een dobbelspel zijn genoeg alternatieven te vinden. Ook moesten de cadeautjes tijdens het spel ingepakt blijven. Na lang broeden en mentaal puzzelen was ik eruit. Het Sinterklaasspel lag vast in mijn hoofd, maar moest nu de wereld nog in.

 

Vertraging

Hoewel ik enthousiast en overtuigd was van het Sinterklaasspel, heeft het nog even geduurd voor deze ook daadwerkelijk uit mijn vingers kwam. Ik heb een hele hoop vragen bedacht, opdrachten en uiteindelijk deze allemaal op kleine papiertjes gezet en een prototype van het spel gemaakt.

Dit jaar (2018), eindelijk (het idee ligt er slechts een jaar of twee), besloot ik dat ik dit superleuke spel niet nog een jaar van de rest van Nederland mocht onthouden. En dus heb ik er eindelijk gas achter gezet.

 

Even concreet nu

Het Sinterklaasspel is geboren. En dit jaar kun je deze gratis spelen. Hoewel ik het in mijn eigen kring een aantal keer heb gespeeld, ben ik benieuwd naar de ervaring en feedback van andere spelers.

Je kunt het spel dus gratis aanvragen. Na 5 december ontvang je een eenvoudige lijst met vragen. Met de speelervaring en feedback van anderen kan ik het spel nog beter maken.

 

Het kaartspel

Het Sinterklaasspel bestaat uit vier soorten kaarten:

Veldkaarten

In het midden van het speelveld liggen alle Veldkaarten op hun kop, naast elkaar en in rijen (net als bij Memory). Op de andere zijde van de Veldkaarten staan verschillende kleuren. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kaarten van een zelfde kleur te verzamelen. Helaas heb je dit strategisch niet helemaal zelf in de hand. Het spel werkt grotendeels op geluk.

Een gekleurde veldkaart uit het SinterklaasspelEen gekleurde veldkaart uit het Sinterklaasspel

Kleurkaarten

De kleurkaarten zijn A4-tjes die om het spel heen liggen. Deze kleurkaarten corresponderen met de kleuren die op de veldkaarten staan.

Op de kleurkaarten staan cadeaus. Aan het begin van het spel staan er op iedere kleur minimaal twee cadeaus. Tijdens het spel zullen de cadeaus gaan wisselen van kleur.

Een gekleurde kaart uit het Sinterklaasspel waar cadeautjes op worden gelegd

Pietenkaarten

Deze kaarten liggen op een of meerdere stapels naast de Veldkaarten. Op de Pietenkaarten staan vragen, opdrachten, Pietenstreken of leuke verrassingen.

Een Pietenkaart uit het Sinterklaasspel

Snoepkaarten

Op de Pietenkaarten wordt soms verwezen naar de Snoepkaarten. Op deze kaarten staat altijd een leuke opdracht die voor de desbetreffende speler positief uitpakt in het spel.

Een Snoepkaart uit het Sinterklaasspel

 

Het speelveld van het spel ziet er zo uit:

Het Sinterklaasspel

Het aantal spelers

Het spel kun je spelen met vier t/m zestien spelers.

Het doel en het einde van het Sinterklaasspel

Zoals al even beschreven is het doel van het spel om zoveel mogelijk Veldkaarten te verzamelen met dezelfde kleur.

Aan het eind van het spel wordt er geteld wie van welke kleur de meeste kaarten heeft. Je mag de cadeautjes hebben die staan op de kleur waar je de meeste Veldkaarten van hebt.

Aanvragen of meer weten?

Op de pagina waar je het Sinterklaasspel ook kunt aanvragen staat concreet nog meer informatie. Bekijk deze hier.

 

 

 

Post a comment