Blog

Wat vertellen kleuren

Wat vertellen kleuren?

Vorige maand schreef ik over rood. Maar naast rood heeft elke kleur zijn eigen (marketing)kracht.

Wat doen onderstaande kleuren met je en wat zegt je favoriete kleur over jou?

 

Blauw
Blauw staat voor trouw, verantwoordelijkheid en veiligheid. Wanneer je blauw gebruikt in een uiting straalt deze intelligentie en rust uit. Deze kleur wordt vaak gebruikt in de financiële en dienstverlenende sector.
De meest populaire blauwtint is PMS 072, een kleur die veel drukkerijen altijd klaar hebben staan omdat deze zo vaak wordt gebruikt.

Ben je fan van blauw? Dan ben je waarschijnlijk een rustig persoon en denk je graag na over het leven. Soms zelfs iets teveel. Daarnaast ben je bent de meest trouwe vriend die iemand wensen kan.

 

Bruin
Bruin wordt snel in relatie gebracht met grond en aarde. Maar wat dacht je van chocola en natuur? Over het algemeen zie je bruin niet veel terugkomen in vormgeving, wel wordt het gebruikt voor minder belangrijke delen van een document. Zoals een kadertje waarin achtergrondinformatie staat bijvoorbeeld.

Bruin staat voor betrouwbaarheid en echtheid, en door de verwijzing naar de natuur zorgt het voor de nodige rust.

Word je blij van bruin? Dan sta je met beide benen stevig op de grond. Op jou kun je bouwen en je werkt graag hard. Thuis is je veilige basis. Je maakt het er warm voor jezelf en anderen en luistert er graag naar andermans verhalen.

 

Geel
Geel is de meest positieve en optimistische kleur die er is. Het is een veelgebruikte kleur in de reissector. Geel is de kleur die kan helpen om iemand uit een dipje te trekken, zonlicht doet immers wonderen!

Geel is een mooie steunkleur, maar kun je het best achterwege kan laten als het op tekstgebruik aankomt, deze is namelijk erg lastig leesbaar.

Ben je gek van geel? Als de zon niet schijnt dan zorg jij ervoor dat je andermans zonnetje bent. Je brengt graag leven in de brouwerij en zit vol zelfvertrouwen en positiviteit. Je leert graag, denkt goed na en deelt graag je inzichten.

 

Grijs
Grijs heeft een saaie en kleurloze uitstraling maar staat tegelijk voor wijsheid, betrouwbaarheid, luxe en gedegenheid.

Grijs is een kleur die makkelijk te combineren valt met andere, frisse kleuren. Grijs kun je inzetten op een uiting welke een serieuze uitstraling moet krijgen. Dit kun je luchtiger maken door grijs te combineren met een positieve kleur.
Het wordt ook wel gebruikt in webshops, wanneer een link naar een alternatief product wordt aangeboden.

Houd je van grijs? Dan heb je behoefte aan duidelijkheid en je wilt het liefst altijd weten waar je aan toe bent.

 

Groen
Je vindt groen veel terug in uitingen die te maken hebben met vrije tijd, sport en milieu(vriendelijkheid). Een wat blekere groen blijkt een kalmerende kleur te zijn en wordt dan ook graag gebruikt in wachtruimtes. Doordat groen de kleur is die het liefst wordt gezien in de natuur, zijn onze ogen hierop ingesteld en voelen we een rust als we in deze kleur worden voorzien.

Ben je een groen persoon? Respect is jouw toverwoord, zowel voor jezelf als naar anderen. Je bent een ontspannen persoon die er graag voor de ander is. Je kunt goed je grenzen aangeven en groeit en ontwikkelt graag door.

 

Oranje
Een feest is niet compleet zonder oranje. Het is een positieve kleur die kracht uitstraalt. In grafische uitingen wordt de kleur gebruikt om vrolijkheid te benadrukken. Ook wordt de kleur regelmatig ingezet om saaie grafieken op te fleuren.

Word je enorm vrolijk van oranje? Dan dans je door het leven! Je bent altijd op zoek naar feest en vreugde en bent het liefst samen. Samen zijn, samen delen, samen werken, dit geeft je een geborgen gevoel. Je praat echter liever niet over je gevoelens.

 

Paars
Een tijd terug was paars de duurste kleur. Letterlijk. Het ‘gewone’ volk kon niet aan items komen die deze kleur hadden en werd dus alleen gedragen door mensen van het koningshuis.
Paars is een zeer trendgevoelige kleur en staat nog altijd aardig op zichzelf. De kleur geeft een sterk signaal en uitingen kunnen zich ermee onderscheiden.

Houd jij van paars? Je geeft jezelf de ruimte om helemaal jezelf te zijn. Je hebt een groot voorstellingsvermogen en staat ook wel bekend als visionair. Je draagt iedereen een warm hart toe, zonder oordeel.

 

Roze
Bij deze kleur voert vooral het vrouwelijke onschuld de boventoon. Roze verwijst naar zachtheid, charme en betrokkenheid en neemt je mee in een wereld vol dromen. Roze wordt ontzettend veel gebruikt in uitingen en verpakkingsmateriaal voor meisjesspeelgoed.

Is roze het voor jou helemaal? Dan is troosten waarschijnlijk een van je grootste kwaliteiten, daarnaast ben je iemand die onvoorwaardelijke liefde geeft en anderen graag aandacht geeft.

 

Wit
Hoewel wit officieel geen kleur is, is er geen kleur zuiverder dan wit. Wit staat voor licht en waarheid en is anno 2015 helemaal terug van weg geweest. Op dit moment is wit een populaire kleur in bijvoorbeeld interieurs.
Je kunt deze kleur  goed gebruiken om een item in het middelpunt te zetten: een bos bloemen tegen een witte achtergrond werkt bijvoorbeeld erg goed.

Fan van wit? Dan heb je je leven graag op orde. Je houdt van eenvoud en perfectie, anderen vinden je ook wel een pietje precies.
Je houdt ervan om nieuwe uitdagingen aan te gaan en denkt in mogelijkheden in plaats van problemen. Je bent gul, lief en vrijgevig.

 

Zwart
Zwart is een klassieke kleur en de meest gebruikte (hoewel deze officieel geen kleur is). Met name omdat tekst veel in zwart wordt gedrukt. Het straalt veiligheid uit, zekerheid, maar daar tegenover ook koudheid en onderdrukking.

In vormgeving kan een effen, zwarte achtergrond een stijlvolle indruk achterlaten.

Houd je van zwart? Dan ben je honkvast. Je bent het liefst in je eigen omgeving en houdt niet veel van verandering. Je hebt veel ideeën en deelt deze met personen die dichtbij je staan. Je bent een aardig en liefdevol persoon die altijd klaarstaat voor iedereen die belangrijk voor je is.

 

 

Bronnen: alles over kleur, Phobos, 360ecommerce 

Post a comment